قارچ‌های دارویی چه اهمیتی دارند؟

مدیرگروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در خصوص اهمیت قارچ‌های دارویی، گفت: این قارچ‌ها با قارچ‌های خوراکی و معمولی تفاوت دارند، اهمیت توامان رژیمی، دارویی و درمانی، اهمیت زیست محیطی سازگار با شرایط کشور، اهمیت اشتغال‌زایی تجاری و اقتصادی و همگام شدن با اسناد بالادستی از اهمیت این قارچ‌ها است.

به گزارش ایسنا، حمیدرضا پوریان‌فر در آیین بهره‌برداری فاز صنعتی قارچ ارینجی در سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، اظهار کرد :گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی در سال ۱۳۸۱ تاسیس و زمینه رسمی فعالیت‌ها در خصوص فعالیت‌های زیستی در قارچ‌هایی با کاربرد خوراکی، دارویی و صنعتی تدوین شد.  رویکرد ما تولید دانش از طریق بیوتکنولوژی و کاربست آن است و ما به دنبال کاربست دانش نیز هستیم.

 وی گفت: سه محور اصلی فعالیت‌های تحقیقاتی ما در این گروه شامل زراعی‌سازی قارچ‌های دارویی بر اساس شرایط بومی کشور، به‌نژادی و بیوتکنولوژی قارچ‌های دارویی و خواص آن به ویژه خواص ضد سرطانی‌اش است.

مدیرگروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: سهم قارچ‌های دارویی در دنیا بیش از ۷۰ درصد است. در کشور ما بیش از ۹۰ درصد قارچ‌ها، دکمه‌ای و برخلاف دنیا است. قارچ ارینجی در آینده نزدیک قارچ اول یا دوم دنیا خواهد بود.


 
ایران با تولید ۱۵۲ هزار تن قارچ، رتبه هفتم را در دنیا دارد

در ادامه جواد جانپور، مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ های خوراکی جهاددانشگاهی خراسان رضوی، اظهار کرد: ایران با تولید ۱۵۲ هزار تن قارچ، رتبه هفتم را در دنیا دارد در حالی که شش کشور بالاتر از ما انواع قارچ‌های خوراکی را تولید می‌کنند، ایران تنها کشوری است که با تولید یک نوع قارچ، رتبه هفتم را در دنیا دارد.
 
وی افزود: یکی از اهداف ایجاد فناوری تولید قارچ‌های جایگزین همچون ارینجی این است که نیاز افرادی که به قارچ‌های دیگری علاقه دارند برطرف شود.
 
جانپور بیان کرد: ما در خراسان رضوی به طور کلی ۱۵۸ واحد فعال و غیرفعال داریم که در کشور ۱۵۳۰ واحد است. آمار رسمی نشان می‌دهد که از این تعداد ۳۱ واحد به صورت غیر فعال در آمده است زیرا صرفه اقتصادی ندارند. ۱۱ هزار تن ظرفیت تولید اسمی در خراسان رضوی است که استان ۱۴ تا ۱۵ هزار تن ظرفیت دارد.
 
مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ های خوراکی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با بیان اینکه قارچ شاه صدف باعث کاهش هزینه‌های تولید می‌شود، عنوان کرد: این امر بدین دلیل است که طول دوره رشد آن کوتاه و ۲۰ روز تا یک ماه است. مواد اولیه بسیار ارزان قیمتی برای تولید و تجهیزات کمی نیاز دارد، بدون اینکه این تجهیزات پیشرفت بالایی داشته باشند.
 
وی ادامه داد: این قارچ حدود دو هفته می‌تواند در شرایط دمایی مناسب یخچال ماندگاری داشته باشد، ماندگاری خوب یکی از ویژگی‌های مطلوب این قارچ است. از دیگر خواص آن می‌توان به خواص دارویی و غذایی منحصر به فرد این قارچ اشاره کرد، بستر کشت این قارچ بدون استفاده از سم و کود انسانی و حیوانی و راندمان مصرف آب آن نسبت به دیگر محصولات کشاورزی از دیگر ویژگی‌ها است، در این زمینه کارهای صادرات به ترکمنستان انجام شده و ما به دنبال مجوزهای صادرات هستیم.
 
جانپور خاطرنشان کرد: مرحله صنعتی و فاز یک این پروژه با سرمایه‌گذاری پنج میلیارد ریالی و توسط جهاد دانشگاهی خراسان رضوی انجام شده است، استانداری نیز حمایت‌های شدیدی از این پروژه داشت، ظرفیت در این سطح ۲۰۰ تن در سال و ۴۰ تن قارچ ارینجی است. تعداد اشتغال افراد،   ۱۰ نفر به صورت مستقیم و ۶۰ نفر به صورت غیر مستقیم خواهد بود.
 
مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ های خوراکی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی اضافه کرد: فاز دو، توسعه است. ما قصد داریم این پروژه را به هزار تن در سال افزایش دهیم و تولید میوه را به ۲۰۰ تن در سال برسانیم. اشتغالی که در مرحله فاز دو انجام می‌شود حدود ۷۰ نفر به صورت مستقیم و ۲۵۰ نفر به صورت غیر مستقیم است، فاز دو، فاز نهایی نیست و می‌خواهیم که آن را به سطح کشوری برسانیم و استان را به عنوان قطب تولید قارچ‌های دارویی مطرح کنیم. جهاد دانشگاهی خراسان رضوی یکی از مراکز علمی در این موضوع است.